Marinkov: Novosadski Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata daje prednost svim studentkinjama trudnicama

Koordinatorka zdravstvenog vaspitanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu Aleksandra Marinkov govori za Akademsku bebu sa ciljem bolje organizacije obaveza i informisanosti budućih i sadašnjih studenata roditelja.

 

 

Ministarka Slavica Đukić Dejanović je u razgovoru za Akademsku bebu pohvalila dobru organizaciju službe zdravstvene zaštite studenata u Novom Sadu, posebno u segmentu ginekologije. Kako je strukturalno organizovan rad ginekološkog odeljenja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata?

U Zavodu imamo dve ginekološke ordinacije opremljene sa novim pokretnim ginekološkim stolovima, kolposkopima i ultrazvukom. U službi rade tri ginekološkinje u timu sa iskusnim medicinskim sestrama. Procedura je da se studentkinje koje sumnjaju na trudnoću jave u ambulantu gde se posle razgovora i konsultacije sa lekarom urade potrebne analize za potvrdu trudnoće. Zakazuje se kontrolni pregled na kome se saopštavaju rezultati i kada studentkinja iznosi svoj stav da li želi da nastavi da vodi trudnoću i da li to želi u Zavodu kada bira i svog izabranog ginekologa, ako to do tada nije uradila. Kontrole se zakazuju jednom mesečno a po potrebi može i češće. U sklopu redovnih kontrola trudnicama se mere telesna težina i pritisak, radi se ultrazvuk (kome može da prisustvuje i budući otac) i obavlja se redovan ginekološki pregled. Trudnica dobija savete o ishrani i druge korisne savete kao i sve informacije o trenutnom stanju ploda.  Svaka trudnica ima prednost pri pregledu pošto se u Zavodu pregledi ne zakazuju.

Prema brojčanim podacima Zavoda Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, ove godine trudnoću održava 79 studentkinja, tridesetak manje nego prethodne godine. U kojoj meri,kada su u pitanju vremenski kvartali, je neophodno iz ugla zdravstvene zaštite pratiti zdravstveno stanje studentkinja porodilja?Da li je bilo nekih kritičnih trudnoća?

U prvih devet meseci 2018. god. registrovano je 78 trudnica. Izveštaji se rade na svaka tri meseca. Rizičnih trudnoća ima (ali trenutno ne raspolažem tim podatkom). Porodilje bi trebalo da se javljaju na redovne preglede u dogovoru sa svojim ginekologom.

Koje savete biste iz ugla zdravstvene institucije,u čijem je delokrugu i psihološko savetovalište, uputili svim studentima roditeljima za korisnu organizaciju vremena za obavljanje roditeljskih,predispitnih i ispitnih obaveza?

U Zavodu nema posebnog savetovališta za psihološku podršku budućim mamama, jer trenutno imamo jednu psihološkinju na 50.000 studenata. Izuzetno je važno istaknuti da sve trudnice koje vode trudnoću u Zavodu imaju veoma dobar odnos sa svojim ginekologom kao i sa medicinskom sestrom.Pokušali smo da organizujemo radionice i edukacije za buduće mame ali nismo imali odaziv zbog nemogućnosti usklađivanja termina.Studentkinje trudnice mogu dobiti bolovanja i pravdanje izostanaka sa fakulteta od strane svog izabranog ginekologa i na taj način regulisati status na studijama.