Pušenje i trudnoća

 Prema definiciji svetske zdravstvene organizacije pušenje,odnosno upotreba duvana uzrokuje oštećenje zdravlja,kao i socijalnog blagostanja,a stvara zavisnost o duvanu. Po MKB, X Reviziji, svrstano je pod šifru F17.2

Danas se pušenje smatra javno zdravstvenim problemom jer je glavni faktor rizika koji može da se izbegne.U Srbiji, prema podacima istraživanja stanovnika Ministarstva zdravlja, iz 2006.g, svakodnevno ili povre-meno puši 33,6% odraslih, odno-sno 38,1% muškaraca i 29,9% žena.

U odnosu na istraživanja iz 2000g. učestalost pušenja se smanjila za 6,9%.

Razlozi zbog kojih ljudi puše su kompleksni i mogu se podeliti na:

Nefarmakološke

Psiho-socijalni: pripadnost društvu odraslih, radoznalost, imitacija poznatih ličnosti.

Farmakološke

Nikotin izaziva zavisnost i do nervnih završetaka u mozgu stiže za 3-5 sekundi. Deluje na majčin krvni sistem stezanjem krvnih sudova,uključujući i one koje dovode krv u matericu i posteljicu i na taj način se smanjuje količina krvi koja dolazi u matericu i posteljicu. Nikotin stimuliše produkciju OKSITOCINA koji se u akušerstvu koristi za izazivanje porođaja. On podstiče materične kontrakcije izazivajući prevremeni porođaj i spontani pobačaj. U jetri se nikotin razgrađuje 80-90% a nešto manje u plućima i bubrezima. Jedan deo nikotina, 4-13% se izlučuje nepromenjenom obliku preko mokraće.

Dokazane su manje količine nikotina u majčinom mleku i u znoju.

Ugljen monoksid udahnut plućima dolazi u majčinu krv te preko posteljice u krv ploda.

U krvi i majke i ploda se vezuje za hemoglobin u crvenim krvnim zrncima, stvara se tzv. karboksihemoglobin.Manje je hemoglobina sposobno za transport kiseonika iz okolnog vazduha u plod pa se plod razvija u uslovima smanjenog snabdevanja kiseonikom. Na sreću stvaranje karboksihemoglobina je reverzibilno, dakle nije trajno. Ako trudnica popuši 15 cigareta dnevno,karboksihemoglobin će se stvarati 15 puta kroz oko 15 min,što je gotovo 4 sata, a još duže će biti prisutan u krvi majke i ploda u materici.

Kadmijum: Pušači imaju 4-5 puta veću koncentraciju kadmijuma u organizmu od nepušača. Kod osoba koje nemaju dovoljno gvožđa u organizmu (što je čest slučaj kod trudnica, pogotovo koje puše) koncentracija kadmijuma se povećava. Posteljica predstavlja relativno dobru zaštitu od ovog metala, ali ne potpunu. Nivo kadmijuma u fetalnoj cirkulaciji i plodovoj vodi je,ipak povišen kod dece čije majke puše. Otkriveno je da on izaziva hipertenziju i tzv. oksidacioni stres, kada se povećava nivo “slobodnih radikala” koji negativno deluju na ćelije majke i ploda, blokira delovanje cinka, zaštitnika funkcije enzima, aminokiselina, proteina koji štite organe majke i ploda. Njegovo nagomilavanje može da izazove oštećenje bubrega, jetre..

Pušenje onemogućava normalan razvoj ploda. Prenošenje svih potrebnih sastojaka putem krvi iz majčine cirkulacije kroz krvne sudove u cirkulaciju ploda se znatno smanjuje.

Ako majka puši tokom trudnoće,kroz posteljicu pro-lazi i dolazi do tkiva fetusa čak 3.800 razgradnih produkata iz duvanskog dima, tako da su veće mogućnosti da dete čija je majka pušila u trudnoći ima smetnje u razvoju, sklonost ka alergijama, astmi, HOBP, malignog limfoma itd.

Majke koje puše „isprogramiraju“ decu da ona kasnije i sama u velikom broju postaju pušači.

Zato ukoliko prestanete da pušite u trudnoći, Vi ćete:

 • Disati lakše i sa više snage

 • Imati manje šanse za pobačaj, prevremeni porođaj

 • Imati manje šanse za komplikacije u trudnoći kao npr.placenta previja,ektopična trudnoća..

 • Imati teškoće pri dojenju

 • Smanjiti verovatnoću za KVB-zi, infarkt srca, mozga..

 • Postati uzor svom detetu

 • Osećati se bolje, lakše i lepše

 • Uštedeti novac za Vas i svoje dete

Pet zabluda u vezi sa prestankom pušenja u trudnoći:

 1. „Manja telesna težina bebe će mi osigurati lakši i brži porođaj“, manje bebe u odnosu na fiziološki uhranjene bebe su češće pod stresom od porođaja.

 2. „Kad prestanem da pušim ugojim se“,žene koje puše manje jedu jer ne osećaju pun ukus i miris hrane. Pravilno izbalansirane namirnice sa puno voća i povrća sa laganim šetnjama će doprineti da se osećate dobro i da se ne ugojite.

 3. „Pušenje me opušta, biću nervozna ako ne pušim“, pušenje deluje dvofazno na na nervni sistem u prvom mahu opuštajuće da bi kasnije dovelo do destrukcije.

 4. „Nekoliko meseci sam trudna, kakva je korist da se sad odviknem kada je šteta napravljena?“, uvek je korisno ostaviti pušenje i biti dobar primer svom detetu.

 5. „Smanjila sam na par cigareta dnevno“, ne postoji siguran nivo izloženosti duvanskom dimu, zato je važno da se prestane sa pušenjem.

 

Ukoliko ne možete sami da ostavite pušenje i ako ste motivisani da imate zdravu bebu i zdravu porodicu, dođite u Savetovalište za odvikavanje od pušenja pri domovima zdravlja u Vašem mestu