ADAPTIRANA FORMULA

 

Na tržištu postoje razne varijante veštačkog mleka. One se međusobno razlikuju po načinu pripreme, sastavu i uzrastu beba za koji su namenjene. Posotji više proizvođača adaptiranih formula,tako da se u apotekama mogu naći Humana, Bebelac, Nestle NAN, Impamil…

Treba napomenuti da se adaptirane formule razlikuju po ukusu, tako da se može desiti da vaše dete recimo ne prihvati Humanu ali prihvati Bebelac adaptiranu formulu.

Мајčino mleko najviše odgovara potrebama novorođenčeta. Оno za dete obezbeđuje osnovne hranljive sastojke, imunitet I nadoknađuje početnu nezrelost. Ali ako majka nema dovoljno mleka ili ne doji onda је adaptirano mleko prvi sledeći odgovarajući izbor.

Kako da znate da li imate dovoljnu količinu mleka?

Dete se vremenski ne ograničava na dojkama. Stavite svoju bebu neograničeno na jednu dojku a zatim joj ponudite drugu. Ukoliko beba sisa obe dojke I posle toga spava 3 sata, stolice su joj zlatno-žute boje to je znak da je vaše dete sito. Ukoliko vasa beba plače nakon podoja verovatno je gladna. U tom slučaju napravite joj 30 ml adaptirane formule ( na 30 ml PROKUVALE vode ide jedna merica adaptirane formule) i vidite da li će nakon toga zaspati. Ovo se preporučuje kod žena koje su porođene carskim rezom jer kod njih tek 5-6 dana nakon operacije dolazi do uspostavljanja laktacije. Veoma je bitno da se ne oslonite na adaptiranu formulu, iako je bolja od kravljeg mleka,nije bolja od majčinog mleka!!!

 

Trudite se da svoju bebu što više stavljate na dojku, jer samim tim činom vaš organizam dobija signal da treba da proizvodi više mleka, I ako budete uporni veoma brzo ćete izbaciti adaptiranu formula iz bebine ishrane.

Kod mama koje uopšte nemaju mleka, adaptirana formula je jedini izbor. U tom slučaju vašoj bebi od prvog dana kad izađete iz porodilišta, pravite količinu od 60 ml ( na 60 ml PROKUVALE vode idu dve merice adaptirane formule) na svaka 3 sata. Vec u 3. nedelji bebinog života ćete davati 90 ml I tako dalje.

Dužina korišćenja adaptirane formule, varira od mišljenja lekara,neki kažu do 6. meseca,neki do 9. a neki i punih godinu dana da se ne daje odojčetu kravlje mleko. To ćete već videti sa svojim pedijatrom ali svakako 6. mesec je donja granica za prelazak na kravlje mleko.

Ne zaboravite da je majčino mleko najjeftinija hrana, jer jedna kutija adaptirane formule košta od 700 din. pa naviše. U početku će vam jedna kutija trajati 5-7 dana ali će kasnije ta ista količina pokriti samo 2 dana!!!