Finansijska organizacija života iz ugla studenta roditelja

 

Temerinka Gordana Batić,završila je prvu godinu filozofije,dok je drugu„zamrznula„radi nege svog deteta.O svom porodiljskom iskustvu za Akademsku bebu Gordana kaže sledeće:

Povlastica nije bilo zbog mog truda da stavim akcenat na znanje,a ne da mi trudnoća bude izgovor.Bliženjem porođaja profesorka čiji predmet nisam položila mi je rekla da mogu doći i posle završnog roka i da ce biti usvojen, što je mene takođe pozitivno iznenadilo s obzirom da je važila za najstrožijeg profesora. U nastavku sa Gordanom razgovaramo o organizaciji finansija.

 

Kako bi opisala svoj stav prema finansijama u organizacionom smislu od trenutka kada si postala majka pa do danas?

Kada ste student,a još niste roditelj,tu se nađu roditelji da vas obezbede,a neki studenti to rade sami.Nije vam bitno ako potrošite malo više. Kada postanete roditelji stav prema finansijama se dosta promeni,budete puno odgovorniji jer postoji još jedna osoba koju treba obezbediti,ne trošite puno na sebe kao pre, nego više gledate da obezbedite bebi sve neophodno,a sebe stavljate na „poslednje“mesto.

Među studentima u akademskoj zajednici važi izreka„svaki dinar bitan„. U kojoj meri je veća odgovornost za finansijsku organizaciju obaveza kada se tokom studiranja postane roditelj?

Kao što kažete,svaki dinar je bitan,ima mnogo stvari koje želite da obezbedite bebi jer tome ne možete odoliti.Tu su druge obaveze, jer vi ste i supruga.Pored finansijskih obaveza za bebu,tu su i obaveze za domaćinstvo.Muž je zaposlen i nije baš teško,ali se i njemu takođe promenio stav prema finasijama koliko i meni.

Novosadski studenti su posredstvom kartice za menzu u mogućnosti da koriste brojne popuste poput kupovine u buticima mimo nekih standardnih studentskih popusta poput bus prevoza. Koliko iskorišćavaš te popuste koji služe da olakšaju život studenta bez obzira na njegov status?

Nisam nikada koristila popust u vidu kartica jer mi nije trebalo,ne zato što ti popusti nemaju značaj nego,iskreno,nisam nikada ni razmišljala mnogo o tome,a što se tiče standardnih popusta to svakako koristim.

Za koju robu i usluge smatraš da bi svaki roditelj trebao da dobije popust? Da li bi predložila neku promenu?

Svakako. To je kozmetika za bebu, tačnije pelene,vlažne maramice i sl.To se vrlo brzo troši i često se kupuje.Predložila bih niže cene, ali npr. i da se dobije nešto gratis tipa dvoje vlažnih maramice plus jedne gratis,nekada se dese i takve akcije ali to je baš retkost. Možda preterujem,ali to bi svakako bilo olakšanje za budžet.

 

 

 

Koji savet bi uputila svim sadašnjim i budućim studentima roditeljima u vezi sa finansijskom organizacijom života?

Svim studentima roditeljima, i roditeljima uopšte,bih poručila da pokušaju nekako da naprave sebi organizaciju u finansijskom smislu, da raspodele mesečno gde šta ide.Predlažem i kupovinu na veliko za bebu jer ste onda „mirni“ ceo mesec. Kao što i studentske obaveze zahtevaju dosta novca(olakšanje je ako ste na budžetu), opet uz pametnu organizaciju sve se može lepo postići i bitno je da svaki dinar ide tamo gde treba.Savetujem i da se nekad žrtvuju, tj. da ne rasipaju mnogo na sebe, jer će tako svakako uštedeti.Želim da verujem i da mnogi roditelji ovako razmišljaju.