Formiranje Porodice

Formiranjem porodice, život za čoveka dobija sasvim drugi smisao posto­janja kada više nije sam, nego tu postoji i njegov bračni drug i deca. U užem smislu porodica znači “rodbinsko povezane osobe koje žive pot istim krovom” odnosno, porodica je središte oko koga se uobličava čitav niz srodničkih veza i oblika.      

Srodništvo

Najvažniji oblici srodništva:

  1. Krvno srodstvo ili porodično srodstvo – srodstvo koje se zasniva rođenjem,
  1. Tazbinsko srodstvo – udaja, ženidba,
  1. Adaptivno srodstvo – usvajanje,
  1. Duhovno srodstvo – kumstvo, pobratimstvo.

Formiranje ličnosti

Porodica je nezamenljiva sredina u kojoj se čovek formira kao ličnost , u kojoj zadovoljava neke od svojih najbitnijih potreba koje se samo u porodici mogu dobiti (bezuslovna ljubav, podrška, vaspitanje).


Vaspitanje

Vaspitanje je dvosmeran proces u kome se ne formira samo dete već i roditelj. Celokupna porodica (a tu se podrazumevaju i babe i dede koji dolaze i nekog prethodnog sistema vrednosti) imaju važnu ulogu u odrastanju i “utiskivanju” postojećih obrazaca za neko buduće vreme u kome će se ti obrasci sigurno primenjivati, a to znači da će u većoj ili manjoj meri biti ne promenjeni.

Porodica i porodično vaspitanje su prvi i temeljni korak u razvoju deteta i njegove ličnosti i ničim se ne mogu zameniti. Za decu je nezamenjiv osećaj ljubavi koji ih povezuje sa roditeljima.

Ljubav prema roditeljima je razlog za razvitak drugih socijalnih osećanja kao što su: razumevanje, saosećajnost, ljubaznost, prave-dnost, Da bi pravilno uspostavilo odnos prema sebi , drugim ljudima i okolini neophodno je da dete stekne u porodici osećak sigurnosti i zaštićenosti.

Samim tim će izbeći osećaj straha, malodušnosti, agresivnosti i neprijateljskog stava prema okolini.

U porodici dete upozaje odnose među ljudima. Istovremeno razvija svoje odnose, još od trećeg meseca života kada se javlja prvi socijalni osmeh kada pokušava da vas „kupi“ i kada se svako od nas na taj osmeh „rastopi“. Stabilna porodica daje ličnost pozitivnih osobina, nezavisnu i sigurnu u sebe.

Roditelji koji inače imaju dugoročne i kratkoročne planove za svoje mališane, sebe treba da posmatraju kao vajara. Kreativnom disciplinom treba da oblikuju i modeluju život svojih mališana.

Roditeljske avanture se razlikuju sa svakim detetom, a to je od vitalnog znacaja da se prepozna i prilagodi različitim temperamentima svoje dete, njihovim prednostima i slabostima.

Danas je funkcija porodice promenjena, ali je ona i dalje ostala važna društvena institucija koja ima velikiu ulogu u životu svakog pojedinca.


Porodica i karijera

Zbog napredovanja u poslu što svakom daje ličnu satisfakciju, porodica ne mora negativno uticati na to. Dobrom organizacijom, kompromisima (jer brak to jeste) i obilatu uslugu baka – deka servisa gazite sigurnim koracima naped.


Zašto su bake i deke važni

 

Zato što su oni najprirodnija zamena za roditelje, jer je to druga po redu najsnažnija emo-tivna veza koju deca ostvaruju pored one prema roditeljima. Ljubav baki i deki pema unučicima dolazi na prvi pogled. Svojom aktivnom ulogom u odgajanju deteta obogaćuju svoj i detetov život.

Međutim roditelji ne treba da im prepuste vodeću ulogu u odgajanju dece. Podizanjem dece, 22

kao i provođenjem vremena sa njima prenosimo im vlastita iskustva, uverenja i vrednosti.

To činimo na različite načine: razgovorom, upućivanjem, nagrađivanjem, ali smo najuspešniji kada to radimo ličnim primerom. Imati planove za svoju decu samo po sebi ne mora biti loše ukoliko uvažavamo i poštujemo dete kao osobu, podupirući detetovu samostalnost i inicijativu, toplo i negujuće ponašanje.

Porodica i društvo

Nespremnost društva da zaštiti porodicu i nespremnost roditelja da se i sami menjaju u procesu vaspitanja, a u skladu sa društvenim promenama su neke od porodične i društvene dezintegracije. Društvo opet preko svojih institucija i službi pokušava koliko je to moguće da taj jaz ublaži.  


Savetovališta

Tako se radom u savetovalištima, a organizovanim od strane zdravstvenih i socijalnih ustanova, gleda da se ublaži suživot u zajedničkom prostoru više generacija. Da se poboljša njihova komunikacija i usklade potrebe u tom generacijskom jazu.  


Moć porodice

Porodica, iako je samo jedna mala zajednica, ima veliku moć koju ne smemo zanemariti a ta moć je ljubav.

Na pitanje: „Šta to porodici daje sigurnost i čini je zdravom u vreme kada je pritisci konstantno pokušavaju uništiti?“

Odgovor je: Ljubav! Sloga! Poverenje!

Roditelji koji deluju kao jedan su najčvršći temelj, oni su dva komplementna dela iste građevine i uporište mladima.

„Bog roditeljima daje decu da im ona pomognu da odrastu“

stara je poslovica i ima vise istine u sebi nego što mi to želimo da priznamo. Porodica, ukoliko se pridržava tradicionalnih vrednosti poput ljubavi, zajedništva, svetosti braka itd, može doprineti boljem funkcionisanju društva. Ako tako budemo gledali na porodicu, ona će sigurno uticati na ozdravljenje društva. Tako dvoje postaje trojstvo, ljubav dve jedinke plus njihov duhovni odnos tj.trostuko uže teže puca.