Iskustvo Aleksandra Kostića

Ime i prezime: Aleksandar Kostić
Godine: 22
Fakultet: Poljoprivredni fakultet Novi Sad
Mesto stanovanja: Turija
Mesto boraivka tokom studija: Novi Sad

Bio sam na četvrtoj godini studija kada smo devojka i ja saznali da je trudna. S obzirom na to da nismo to planirali, u početku smo bili malo zbunjeni ali ni u jednom trenutku nismo razmišljali o tome da sklonimo plod. Volimo se, podrška smo i oslonac jedno drugom, pa hej – što nas ne bi bilo troje?

Naprosto je u nama proradio roditeljski instikt. Naši prijatelji, ali i porodice, su to fino prihvatili i pružaju nam veliku podršku. Mi nismo tražili nikakvu stručnu pomoć niti savetovanje, ali mislim da to već zavisi od pojedinca do pojedinca i od para do para…Verovatno da bi nekome značilo i pomoglo da znaju da postoji neko kome mogu da se obrate. Mislim da je zasnivanje porodice prirodna i normalna stvar i da studiranje ne bi trebalo da utiče na takve odluke.

Dok je moja devojka bila trudna nisam imao nikakvog kontakta sa upravom fakulteta tako da stresa tada nije bilo. Međutim problem je nastao kasnije jer nisam uspeo da opravdam svoja odsustva i to jeste veliki problem. Studentima roditeljima bi trebalo omogućiti opravdana odsustva na kraći i na duži rok. Pre svega, uprava bi morala da zna ko je od studenata u takvoj situaciji i da im u skladu sa tim omogući opravdano odsustvo (do godinu dana) i eventualno da ne moraju da pohađaju nastavu, odnosno vežbe. Nešto nalik na apsolvente koji samo daju ispite. Ja sam zbog roditeljstva napravio određeni broj izostanaka i nemam zakonski usvojeno opravdanje, što mi stvara nemale probleme. Naši planovi za budućnost, završavanje studija i zapošljavanje se nisu znatno promenili, ali su se poprilično ubrzali. Možda bi bilo dobro da možemo svi zajedno stanovati u studentskom domu jer bismo znatno smanjili troškove. Trudnoća je vođena u opštoj bolnici u Vrbasu i nije bilo nikakvih problema, sve je prošlo uobičajeno.

Poručio bih svim kolegama da su deca nešto najlepše što može da vas zadesi u životu. Studije, zvanja i zaposlenja su tu samo da bi nam pomogla da lakše podižemo svoju porodicu, ali to nije neophodna stvar za uspešan i ispunjen život. Ako morate da birate između obrazovanja i porodice, izaberite porodicu. Naravno, ako je moguće, pokušajte da ostvarite obe stvari istovremeno ili redom…jedno po jedno. Srećno!

 

Aleksandar