Iskustvo Dunje Pavlović

Ime i prezime: Dunja Pavlović

Godine: 23

Fakultet: Prirodno – matematički fakultet Novi Sad

Mesto stanovanja: Lalić (Odžaci)

Mesto boraivka tokom studija: Lalić (putujem)

Zatrudnela sam tokom druge godine studija. Iako je trudnoća bila neplanirana imala sam od samog početka podršku partnera. Nismo razmišljali o prekidu trudnoće, ali smo bili zabrinuti. Nismo znali da li će neko od nas dvoje morati da napusti studije zbog finansijskih razloga. Ostali smo pri odluci da stvorim našu porodicu jer se volimo, a volimo i decu. Većina naših prijatelja, ali i naše porodice, bila je šokirana našom odlukom. Uprkos svemu su nas podržali i pomažu nam koliko mogu.

Moja najveća podrška tokom trudnoće bio je partner, naravno. Nismo potražili nikakvu stručnu pomoć jer nismo znali ni gde da je potražimo. Nije ništa organizovano tako da bude lako dostupno studentima. Izvodljivo je studirati i biti roditelj, ali morate biti svesni da će vam fakultet oduzimati mnogo vremena i da nećete moći da se posvetite detetu onoliko koliko biste želeli. Čitava trudnoća je prošla u najboljem redu, bez ikakvih tegoba. Bilo je stresnih situacija jer nije baš lako studirati tokom trudnoće.

Bilo bi krajnje korisno kada bi prava fakulteta više pažnje posvetila studentima roditeljima i trudila se da im olakša koliko je to moguće. Oslobađanje od predavanja i nekih predispitnih obaveza koje nije prekopotrebno odraditi bi zaista značajno olakšalod čitavu stvar. Trudnoću sam vodila u studentskoj ambulanti jer mi je tako bilo najjednostavnije. Imala sam adekvatnu zdravstvenu negu i ništa nisam morala dodatno da zakazujem. Zaista su bili odlični i visoko profesionalni. Rodila sam zdravu i jaku bebu. Problem sa kojim se susreću studenti roditelji jeste nemogućnost upisivanja deteta u jaslice. Nemaju svi roditelje koji mogu da čuvaju unuke…to zaista jeste veliki problem. Zdravo i veselo dete je najveći blagoslov na svetu, najveća sreća i radost. Ono daje smisao svemu…

Dunja