Polni nagoni i polni odnosi u trudnoći

Za vreme trudnoće se kod velikog broja žena menja intezitet polnog nagona. Organizam, čim dođe do začeća, počne da se prilagođava novom životu koji raste unutar njega. Nivoi hormona, kao što su estrogen, progesteron i humani korionski gonadotropin, rastu i izazivaju višestruke promene u ženinom telu. Samim tim različito utiču na seksualni život žene u predstojećim mesecima.

Najčešće se dešava da u prva tri meseca trudnoće mnoge žene osećaju umor koji zajedno sa jutarnjim mučninama ( koje kod mnogih žena ne traju samo ujutru ) može da učini ovo razdoblje veoma mučnim. Ako ovome dodamo bolno natečene dojke, shvatićete zašto seks počinje da gubi na važnosti. Naravno sve se razlikuje od žene do žene, tako da neke žene mogu osećati normalan ili čak povišen polni nagon.

Organizam se uglavnom, do drugog tromesečja, navikne na povišene nivoe hormona stoga se žene počinju osećati normalno i mogu ponovo da uživaju u seksu. U ovom razdoblju procvata nivo energije se podiže, žena izgleda zdravo, oseća se snažnije a seksualni život se pojačava i vraća u normalu. U ovom periodu telo je protočnije nego inače, tako da je uvek delimično uzbuđeno i prijemčivo.

U trećem tromesečju žene osećaju da su im tela ogromna, umorne su i teško se kreću. Seks tada uglavnom nije na prvom mestu. Osim toga, uobičajeni simptomi koji se u ovom tromesečju javljaju, kao što su jake vaginalne izlučevine i iscedak iz dojki, često sprečavaju žene da se upuštaju u seksualne odnose.

Jedna od mogućih prednosti koje trudnoća donosi jeste pojačan protok krvi po čitavom telu, uključujući polne organe. Kao posledicu toga može se dogoditi da vam je stidnica (vulva) naročito nabrekla i osetljiva na nadražaje, zbog čega može doći do intezivnijih orgazama ili po prvi put možete doživeti uzastopne orgazme. Takođe, za vreme snošaja nabrekla vagina jače obavija penis, što povećava uživanje za oboje. Ponekad ovakva povećanja polnih organa mogu imati suprotan učinak – posle orgazma možete i dalje osećati potrebu da se ispraznite, nemojte da vas to uplaši.

Ukoliko ne osećate želju za seksom, još uvek možete uživati u telesnoj intimnosti sa svojim partnerom. Možete se međusobno masirati, što će vas zbližiti i opustiti.

Ponekad, iako želite da se oslobodite seksualne napetosti i osećaja punoće u polnim organima, nemate želju za seksualnim odnosom. U tim momentima pomaže masturbacija kao odličan vid oslobađanja seksualne napetosti. Masturbacija u vreme trudnoće moe doneti intezivnije orgazme nego što ste ih pre doživlaljavali. Neke žene ostanu zatečene kad kontrakcije snažnog orgazma preplave nabreklu matericu, ali nema razloga za brigu. Oragzmički grčevi će vrlo teško izazvati trudove.

Za vreme trudnoće možete imati odnose u kojem god položaju želite, sve dok se u njemu osećate ugodno. Veličina stomaka, naročito u trećem tromesečju učiniće neke položaje neudobnim, teškim ili čak i nemogućim. Zato se neki parovi u to vreme odlučuju za mastrubaciju ili senzualnu masažu umesto penetracije.

Seksualni položaji

U periodu kada je stomak vidno velik, ženama su položaji u kojima je muškarac gore sve neprijatniji. U srednjim i višim stepenima trudnoće više im odgovaraju položaji u kojima su one na vrhu ili na boku kao što je to u položaju dve kašike. Bočni položaji su naprijatniji u kasnim fazama trudnoće budući da u njima žena ne oseća pritisak u stomaku, a muškarac može prstima da miluje njen klitoris.

Žena opkoračuje muškarca – u ovom položaju nema opterećenja za sto-mak, te ženi ovaj položaj ne može biti fizički naporan. Tokom trudnoće žena nikad ne bi trebalo da se stidi zbog svoje telesne iscrpljenosti. Ako vam je teško, slobodno se prebacitte u prijatniji položaj.

Položaj u kom je moguće da imate odnose čak i u vrlo kasnim stadijumima trudnoće je položaj gde su noge u vazduhu.

Seksualni položaji koji uključuju penetraciju otpozadi idealni su u prvom i drugom tromesečju. Ne preporučuju se u kasnijim stadijumima trudnoće. Prilikom ovog položaja poželjno je koristiti jastuke kao oslonac.

Vaš doživljaj sebe može imati snažan uticaj na seksualni život. Ako ste ponosni na stomak i grudi koje stalno rastu, osećaćete se bliže i povezanije sa vašim aprtnerom. Trudnoća može biti divno doba za intimnosti. S druge strane, ako se osećate debelo, neprivlačno i zabrinuti ste da li vas partner smatra privlačnom vaš libido može jako patiti. Ako je to vaš slučaj, pozabavite se svojim osećajima vezanim za trudnoću i razgovarajte o svojim nedoumicama sa partnerom ili sa prijateljima. Podsetite se da vi i vaš partner imate priliku da zajedno uživate u istraživanju vaše seksualnosti tokom trudnoće.

UKOLIKO U BILO KOM TRENUTKU TRUDNOĆE POČNETE NEOBJAŠNJIVO DA KRVARITE ILI AKO VAM PUKNE VODENJAK, IZBEGNITE SNOŠAJ I OBAVEZNO SE OBRADITE VAŠEM LEKARU.