Škola za trudnice

U okviru zdravstvene zaštite žena u većini Domova zdravlja postoji Škola za trudnice. Nastala је iz ideje da se mladima, којi su na putu da dobiju dete, pomogne u оbavljanju te tako uzvišene i odgovorne uloge. Cilj škole je da se uz pomoć pruženog znanja I veština, roditelji oslobode straha i nesigurnosti koji uvek prate nove događaje. Škola za trudnice obrađuje teme :

  • trudnoća

  • porođaj

  • dojenje

  • prvi dan u kući

Trudnoća predstavlja posebno fiziološko stanje polno zrele žene. Zbog sklonosti trudnice ka pojedinim oboljenjima, zbog manje otpornosti njenog organizma, potrebno je voditi računa o izvesnim higijenskim i dijetetskim merama.

Trudnica treba da vodi računa o čistoći svoga tela. Naročito treba obratiti pažnju na higijenu zuba i usne duplje. Pošto beba uzima sve materije koje su joj potrebne I u meri koje su joj potrebne, tu jedino majčino telo trpi. Tako u trudnoći prvo stradaju zubi, i zbog toga je poželjno da se za vreme trudnoće redovno odlazi kod stomatologa jer je popravka i vađenje zuba u trudnoći dozvoljeno. Pojačan vaginalni secret može da se pojavi kao nus pojava zbog pojačane vlažnosti vagine, zbog čega trudnica oseća nelagodnost. U tom slučaju poželjno je zapiranje mlakom vodom i sapunom par puta dnevno. Ukoliko se trudnoća normalno odvija, trudnica se pored tušianja može kupati u otvorenim vodama ali samo u prvoj polovini trudnoće,dok joj je kasnije,sem tuširanja, to nepreporučljivo. Posebno izbegavati bazene zbog mogućnisti dobijanja raznih infekcija koje mogu uticati na plod.

Što se tiče oblačenja za vreme trudnoće, ono mora biti slojevito,da svi delovi tela budu pokriveni i da garderoba bude komotna ( bez ikakvog stezanja u predelu stomaka). Kao što smo već rekli da je trudnoća fiziološko stanje,svakoj trudnici (osim ako je rizična trudnoća) preporučuje se umerena fizička aktivnost. Polni odnosi u trudnoći su dozvoljeni ukoliko se trudnoća normalno odvija (osim ako je rizična).

Što je veća trudnoća, veće su i nutritivne potrebe majke. Svaka trudnica bi trebala da ima tri glavna obroka i dve užine. Simptomi koji mogu da se jave, naročito na početku, jesu gorušica, gađenje, mučnina i povraćanje. Zato obratite pažnju posle koje vrste hrane vam se javljaju ovi simptomi i tu hranu izbacite iz jelovnika. Do porođaja bi bilo poželjno dobiti do 15 kg, naravno ukoliko se pređe ova brojka nije alarmatno, ali bi onda trebalo u

saradnji sa svojim ginekologom proveriti zašto je došlo do toga,naročito ako ste pazili na ishranu. Pušenje I konzumacija alkohola su zabranjeni u trudnoći.

Alkohol, zato što ima citotoksično dejstvo na embrion, a nikotin dovodi do “prevremenog starenja posteljice” što za posledicu može imati prevremeni porođaj.

POROĐAJ: Porođaj je fiziološki proces koji se odvija u 4 faze.
Prva faza ili prvo porođajno doba jeste doba dilatacije grlića materice. Ono traje najduže, tj dok se grlić ne izdilatira 10cm. Traje duže kod prvorotki ali i njeno trajanje zavisi od stanja i genetike same trudnice. Ovu fazu prate kontrakcije praćene bolom,koje su s vremenom učestalije. Ovde je veoma bitno sitno disanje kroz zube, kako bi beba dobila što više kiseonika a i majka sebi ublažila bolove.
Druga faza ili drugo porođajno doba jeste doba ekspulzije ploda (rađanje ploda). Ova faza kratko traje a rezultira rađanjem bebe.
Treća faza je “faza rađanja posteljice”, koja ne boli i nakon nje sledi faza odmora, u kojoj porodilja leži dva sata, nakon čega se spušta na odeljenje. Patronažna sestra vam stiže u posetu dan po izlasku iz porodilišta
DOJENJE, PRVI DAN U KUĆI I SAVETI PATRONAŽNE SESTRE:

Dojenje je najzdravija i najjeftinija hrana za vašu bebu. Naročito je značajno da beba dobije majčino mleko koje se luči prvih par dana nakon porođaja (kolostrum). Žute je boje i puno imunoglobulina što bebi daje prvu zaštitu od virusa i bakterija. Kako novorođenče raste tako se menja I sastav majčinog mleka. Nemojte se uplašiti ako po izlasku iz porodilišta nemate dovoljno mleka za svoju bebu. Potrebno je vreme da vaše telo počne lučenje mleka,naročito ako ste porođeni carski rezom, ali zato ste vi tu da to potpomognete. Nakon porođaja nema dijete!!! Treba da imate pet obroka dnevno,da pijete što više tečnosti (vode,mleka,jogurta) i da svoju bebu što češće (svaki put kad traži) stavljate na dojku da sisa. Potrebe vašeg deteta,u prve dve nedelje života, su oko 60ml po podoju. Vaša beba će se buditi na 3 sata da sisa,ako to bude I češće nemojte se uplaštit. Najduže je možete pustiti da spava tri i po sata, a nakon toga je budite. Za dojenje je najbolje da sami nadjete položaj koji vam odgovara,najčešće je to ležeći,ali možete i sedeći ako vam prija. Nije na odmet imati jednu kutiju adaptirane formule, za slučaj da nemate dovoljno mleka za prve dane po izlasku iz porodilišta. Kravlje mleko se nikako ne sme davati novororđenčetu.

ŠTO DUŽE DOJITE,VAŠE DETE ĆE BITI ZDRAVIJE!
Još par korisnih saveta:

Veoma je bitno da prostorija u kojoj beba boravi bude osvetljena,i da krevetac bude uz prozor (zbog bilirubina je bitno da se beba sunča). Nemojte svoje dete pretopljavati, a temperature sobe u kojoj beba boravi nek bude 22-23 stepena, i beba se stavlja da spava na boku. Što se tiče nege porodilje, obavezno je svakodnevno tuširanje, pranje bradavica pre dojenja i izmuzavanje mleka koje je ostalo u grudima nakon dojenja (pumpicom ili ručno). To mleko koje izmuzete možete 6 meseci čuvati u zamrzivaču u zatvorenoj posudi. Preporučuje se da porodilja pije čaj od komorača, za prevenciju grčeva kod bebe a I za regulisanje stolice. Potrudite se da kad dođete kući budete što aktivniji, naravno koliko vam vaše stanje to dozvoljava. I naravno bez panike i nervoze, jer beba sve oseti.

 

Od srca savetujemo da prošetate do najbližeg Doma zdravlja, upišete se u školicu za trudnice, spremite za porođaj i na vreme se upoznate sa vasim patronažnim sestrama.