Dvadesettrogodišnja Zorica Čelebić iz novosadskog sela Bukovac je apsolventkinja žurnalistike, supruga i majka. Uloga roditelja nije je sprečila da polaže ispite u redovnim ispitnim rokovima, kao ni da se bavi šminkanjem kroz hobi. Za majčinstvo kaže, nije bila spremna, ali je sada neizmerno ispunjava.

-Prvi znak za ostvarivanjem majčinske uloge se, zapravo, nikada nije ni javio, to su stvari koje se dese spontano i koje, jednostavno, doživiš. Znači nikada ni kao čovek ni kao žena nisi spreman za ostvarivanjem u ulozi majke, odnosno, ne znaš kako da se ponašaš u tim situacijama, ali kasnije, kada se sve to desi i kada prihvatiš tu činjenicu, mnogo je lakše funkcionisati i raditi sve uz to- kaže Zorica  dodajući da je veoma hrabar potez postati roditelj u toku redovnog studiranja.

Treba postići sve obaveze u životu, prava obaveza i zadovoljstvo u životu svake osobe je imati dete i roditi ga, ali to snosi i posledice. Neophodna je velika organizacija oko svega, što se tiče fakulteta, potreban je jedan period odsustva, ali sve se može uskladiti, sa obzirom na to da ja imam dosta obaveza i sve postižem, ključ je u lepoj organizaciji svog vremena-savetuje Zorica kada je reč o načinu raspolaganja vremena za obavljanje predispitnih i ispitnih obaveza.Ona ima savet i za bračni zajednicu mladih ljudi, među kojima su i studenti.

-Najbitnija stvar je da budu srećni i zadovoljni svojim životom, brakom, i pre svega da poštuju jedni druge, i naravno, trebaju da imaju volju za decom. Činjenica je da nisu svi isti i da bračni parovi, poput nekih u mom okruženju, ne žele da se ostvare u ulozi roditelja, ali svaki bračni par bi trebao imati na umu potomstvo jer su deca sreća– radosno objašnjava.

Njen suprug Goran, po struci zanatlija kao velika podrška Zorici, takođe uspeva da napravi balans između uloge oca i privrednika. Roditeljstvo ga kako kaže, obogaćuje i ne osvrće se na predrasude iz okruženja konzervativnih ljudi.

Danas su bračni parovi skloni slušanju raznih priča u svom okruženju. To da ako mlad stupiš u brak, pre će ti dojaditi takav život i pre ćes se i razvesti. Takva priča postane gora onog momenta kada zasnuješ porodicu i dobiješ prvo dete. Onda kruže priče tipa: jao videćeš i sam, nema spavanja, nemaš vremena ni za šta, obaveza oko  žene i deteta, nećeš imati vremena za društvo, izlaske– govori ono što su njemu najčešće govorili i nastavlja:

Potrebno je shvatiti da je svako od nas osoba za sebe i da treba da je vredan svoje porodice. Nije bitno kako okolina reaguje na tvoj život, nego kako se ti sam nosiš sa svojim životom. Svi imamo priču, ali je preživljavamo sa razlogom. Deca su vredna svake naše žrtve i nijedna predrasuda ne može to pobiti. Što nas bude više, bićemo srećniji-poručuje Zoričin muž Goran za kraj razgovora.

Balans organizacije je ključ uspeha u obavljanju rditeljskih i studentskih obaveza.