Reprodukcija i Trudnoća

Kako dolazi do trudnoće?

Spajanje jajne ćelije i spermatozoida se zove oplodnja ili fertilizacija. Ovaj događaj se dešava u plodnoj fazi ženinog ciklusa. Tokom plodnih dana jedan jajnik oslobađa jajnu ćeliju i to je ovulacija. Prstoliki nastavak na kraju jajovoda (fimbrija) koji se nalazi iznad jajnika “uhvati” jajnu ćeliju koja se oslobodi iz jajnika prskanjem folikula – komorice u kojoj je jajna ćelija sazrevala i uvlači je u jajovod. Istovremeno grlić materice luči rastegljivu sluz ama koja uvlači spermatotoide u matericu i hrani ih da duže žive- (nekoliko dana) i omogućava im lak i brz put do jajovoda gde će se sresti sa jajnom ćeijom. Tokom seksualnog odnosa, muškarac ejakulira u vaginu i spermatozoidi ulaze u grlić materice koji se nalazi na kraju vagine. Ako je žena plodna, spermatozoid može za 5 minuta da stigne u jajovod do jajne ćelije, a ostali prežive u cervikalnoj sluzi do 5 dana isposobni su da oplode jajnu ćeliju. Tako i žena koja je imala ovulaciju tek nekoliko dana posle odnosa, može zatrudneti. Ali, kad se desi ovulacija, do oplodnje mora doći u roku od 24h, jer je toliki život jajne ćelije. Oplodnja se dešava u jajovodu. Samo jedan spermatozoid ulazi u jajnu ćeliju i nakon toga se stvara zaštitni sloj koji onemogućava drugim spermatozoidima da uđu u nju. Kad se spoje jajna ćelija i spermatozoid, oni formiraju zigot koji  počinje da se deli i “plovi” prema materici zahvaljujući pokretima “cilija” – treplji u jajovodu. Ovo traje oko 5 dana. Čim su se jednom ćelije podelile, zametak dobija naziv embrion. Posle dva dana dolaska u matericu, embrion se implantira – “ugrađuje” u materičnu sluzokužu – endometrijum i tako počinje trudnoća.

 

Znaci trudnoće – Rani znaci trudnoće su različiti čak i kod iste žene, a mogu biti – izostanak redovne menstruacije, napete grudi, osetljive bradavice, neuobičajen umor, muka i povraćanje, grčevi, osećaj nadutosti, promene apetita, emotivna osetljivost. Postoje testovi na trudnoću koje žena može kupiti u apoteci, ali je najbolje otići kod ginekologa kad menstruacija izostane oko 14 dana, da bi on tačno utvrdio trudnoću.

 

Šta se dešava tokom trudnoće?

Posle implantacije, embrion podstiče rast ge-stacijskog meška – prostor u kome se razvija plod i u kome je plodova voda koja štiti bebu, a razvija se i posteljica preko koje se beba hrani, dobija kiseonik od majke i oslobađa se štetnih materija. Beba je pupčanom vrpcom povezana sa posteljicom i majkom. Trudnoća traje 38 nedelja od oplodnje, tj. 40 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije.Može se grubo podeliti na tri trimestra od po tri kalendarska meseca. Tokom prvih 12 nedelja beba se kompletno formira – svi organi i delovi tela su potpuno razvijeni – srce, mozak, pluća, ruke, noge, oči…U drugom trimestru , od 13. do oko 27.-28.nedelje, fetus brzo raste, a žena dobija na težini. Oko 19.nedelje žena počinje da oseća pokrete bebe. U trećem trimestru beba i dalje raste, a ženi postaje malo teže- može da oseća bolove u leđima, pritisak na mokraćnu bešiku i češće mokrenje, ponekad oteknu vene na nogama.

Žena u trudnoći treba da se hrani i ponaša na zdrav način. Ne treba da uzima drogu, alkohol i da puši, a lekove treba da uzima samo ako su neophodni i ako ih je lekar preporučio. Redovne kontrole kod ginekologa su važne da bi trudnoća protekla uredno. Tokom uredne trudnoće žena može da putuje (do poslednjeg meseca), vežba (pod određenim uslovima) i ima seksualne odnose.9